Metsänhoidollinen kulotus uudistaa metsää luonnollisesti

Kulotus ja ennallistamispoltto

Täysin luonnonvarainen metsä palaa aika ajoin salaman iskusta. Luonnonpalot sammutetaan, sillä ne voivat tuhota muutakin kuin metsää. Palo on metsälle tärkeä vaihe sen kiertokulussa ja se voi olla joko ennallistamispolttoa tai kulotusta. Kulottaminen tehdään uudistamishakkuun jälkeen metsänpohjalle ja ennallistamispoltto tehdään pystymetsälle. Metsän polttamisen tavoitteena on metsäluonnon ennallistaminen ja uudistuminen. Metsämaan kulotus on osa kestävää metsänhoitoa.

Metsänhoitoa kulotuksella ja ennallistamispoltolla

Myös niin sanottu talousmetsä voidaan kulottaa, jolloin metsänpohja uudistuu. Tällöin metsäalue hakataan suunnitellusti, minkä jälkeen hakkuutähteet, säästöpuut ja metsänpohja poltetaan. Palamisen tuloksena metsänpohjan ravinteisuus lisääntyy, mikä lisää monimuotoisuutta. Kulotuksen jälkeen maapohjalle tehdään normaali muokkaus ja kylvö tai istutukset.

Ennallistamispoltto puolestaan tehdään pystymetsälle, jota voidaan kevyesti harventaa ennen polttoa palokuorman lisäämiseksi. Tässä poltossa kaikki puut eivät pala maan tasalle, vaan osa jää pystyyn hiiltyneiksi tai osittain palaneiksi. Näitä puita voivat monet eliölajit hyödyntää. Vaikka metsämaan ennallistamispoltto on kontrolloitua, sen jälkeen alue jätetään käsittelemättä ja metsän annetaan kasvaa itsekseen. Ajan saatossa alueelle kasvaa monimuotoinen puusto, jossa on mukana paitsi eri puulajeja, myös eri-ikäistä puustoa nuorista puista lahopuihin.

TeMePa Infra Oy:llä on vuosien kokemus kulotuksista. Henkilöstömme rautainen ammattitaito sekä laadukas ja monipuolinen kalustomme takaavat turvallisen polton. Prosessi alkaa suunnittelulla. Varmistamme alueen soveltuvuuden, kulkureitit ja vedenottomahdollisuudet.

Metsänhoidollinen kulotus edellyttää ennakkotoimia. Ennen toteutusta kaivamme tarvittaessa palokujat palon leviämisen estämiseksi. Ennakoimme parhaan ajankohdan yhteistyössä säälaitoksen kanssa. Huolehdimme tiedotuksesta ja tiedonvaihdosta paikallisen pelastuslaitoksen kanssa ennen polttoa ja tarvittaessa sen aikana ja jälkeen. Samoin huolehdimme jälkisammutuksesta ja -vartioinnista, sillä metsänpohja saattaa syttyä uudelleen vielä usean päivän jälkeenkin.

Metka-tuki kulotukselle

Kulotuksiin on saatavissa rahoitusta vuonna 2024 alkavan metka-kannustejärjestelmän puitteissa. Metka-tuki on suunnattu yksityisille metsänomistajille. Lisätietoa rahoituksesta voi kysyä Metsäkeskukselta.

Koska myös PEFC- ja FSC-sertifiointeja varten on olemassa pinta-alavaatimuksia esimerkiksi metsien monimuotoisuuden turvaamisen suhteen, ovat nämä lisänneet myös osaltaan kulotuspolttoja. Sertifioitu puuraaka-aine on arvostettua ja kysyttyä maailmalla. Metsänhoidollinen kulotus on kannattava teko.

Ota meihin yhteyttä ja kerro, minkälainen metsäpalstasi on ja minkä tyyppistä kulotusta sille halutaan toteuttaa. Teemme sinulle mielellämme tarjouksen ja annamme lisätietoja palveluistamme. Meidät tavoitat parhaiten yhteystietosivumme kautta.

Kulotukset 2023-2024:

Ruovesi

Kitee

Kiuruvesi

Perniö

Suomusjärvi

Mäntyharju, Iso-Miekkanen

Luumäki

Tampere

Keuruu

Liperi

Kitee

Ruokolahti

Eura

Mäntyharju, Enolahti

Pyhtää

Taipalsaari

Lemi

Loviisa

Leppävirta

Laukaa

Rautalampi

Multia

Karstula

Jyväskylä

Kivijärvi

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä toimihenkilöihimme

 

40

Vuotta kokemusta

 

yli 1500

Valmistunutta kohdetta

 

150

Asiantuntijan verkosto

 

 

Aloitetaan yhteistyö nyt

Ota yhteyttä

 

TEMEPA INFRA OY

Huhtalantie 2,
60220 Seinäjoki

Y-tunnus: 3178362-6

Verkkolaskuosoite: 003731783626

      

Operaattori: Maventa (003721291126)

Välittäjätunnus: DABAFIHH

Sähköpostilaskun osoite: 31783626@scan.netvisor.fi